Klimaat beheersing in de stal is tegenwoordig een must. Maar welk systeem kies je?
We hebben enkele extreme zomers achter de rug en steeds meer ondernemers kijken naar de verschillende mogelijkheden voor koeling in de stal. Welke optie is het beste?
 
Het is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat bij extreme temperaturen de opbrengst en productiviteit in veestallen sterkt terug loopt. Dit heeft een behoorlijke effect op de winstgevendheid van een koppel dieren en de agrarische onderneming. Daar komt nog bij dat ook het dierenwelzijn in gevaar komt, met alle gevolgen van dien. Door middel van evaporatieve koelsystemen kan de temperatuur in een stal drastisch worden vermindert. Het principe werkt op basis van de verdamping van water. Voor de verdamping is warmte nodig. Deze warmte wordt onttrokken aan de lucht, waardoor koelere lucht ontstaat. De effecten zijn te zien in het schema hiernaast. Dit schema volgt het temperatuur verloop van een dag in een stal.
  
Komptech Sambeek biedt in Nederland als importeur en specialist de koelsystemen van Lubing aan. Deze Duitse producent kent twee specifieke koeloplossingen voor het controleren van het klimaat in de stal. In Nederland heeft het nevel-koeling systeem van Lubing al ruime bekendheid. Een zeer effectief systeem dat eenvoudig kan worden ingepast in diverse huisvestingssystemen. Het is echter niet altijd de juiste oplossing. Met de extreme weersomstandigheden van de afgelopen zomers, en de verwachting van meer extremen in de toekomst kijken veel ondernemers naar oplossingen. Daarbij komt meer en meer het pad koelsysteem via ingebouwde pads naar voren. Komptech biedt uitstekende systemen aan voor zowel pad koeling als nevel koeling. Maar wanneer is nu welk systeem de beste keus?

Hieronder kunt u verder klikken naar de uitgebreide informatie van elk systeem. We helpen u natuurlijk ook graag persoonlijk. U kunt daarvoor een afspraak maken met een vertegenwoordiger. Samen kijken we dan naar de situatie en de verschillende opties.

Afspraak maken?

Nevel koeling

Pad koeling