Koeling in de stal is tegenwoordig een must. Maar welk systeem kies je?

We hebben enkele extreme zomers achter de rug en steeds meer ondernemers kijken naar de verschillende mogelijkheden voor koeling in de stal. Welke optie is het beste?

Het is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat bij extreme temperaturen de opbrengst en productiviteit in veestallen sterkt terug loopt. Dit heeft een behoorlijke effect op de winstgevendheid van een koppel dieren en de agrarische onderneming. Daar komt nog bij dat ook het dierenwelzijn in gevaar komt, met alle gevolgen van dien. Door middel van evaporatieve koelsystemen kan de temperatuur in een stal drastisch worden vermindert. Het principe werkt op basis van de verdamping van water. Voor de verdamping is warmte nodig. Deze warmte wordt onttrokken aan de lucht, waardoor koelere lucht ontstaat. 

Komptech Sambeek biedt in Nederland als importeur en specialist de koelsystemen van Lubing aan. Deze Duitse producent kent twee specifieke koeloplossingen voor het controleren van het klimaat in de stal. Nevelkoeling via hoge druk en padkoeling. Hieronder geven we de eigenschappen en mogelijkheden van deze systemen. 

 

Nevel koeling          Pad koeling          Blue Breeze koelvenitlator

 

Nevel koeling via hoge druk

In Nederland is het koelen van een stal via de verneveling van water al geruime tijd een bekende oplossing. Speciaal voor in pluimveestallen heeft Lubing een systeem ontwikkelt dat werkt met een zeer hoge druk van 70bar. De mist die via de nozzels in de stal verspreidt wordt onttrekt warmte aan de lucht. Naast het koelen van de lucht wordt als bijkomend voordeel tevens stof ingebonden. Het systeem kan worden aangesloten op een Lubing controller of op een bestaande klimaatcomputer. Daarnaast zijn er nog meerdere mogelijkheden met een nevelsysteem denk hierbij aan het in weken van de stal en luchtvochtigheid sturing bij jonge kuikens. Tevens is het ook mogelijk om met de nieuwe RVS pompen additieven zoals desinfectie middelen toe te voegen.

Voordelen van nevelkoeling                                               

Eenvoudig in te bouwen in diverse stallen                          

Aan te sluiten op bestaande klimaat computer                

Mogelijkheid additieven in de mist te mixen

Meer info over nevel koeling

Pad koeling in de stalwand

Naast het koelen van de stal via verneveling heeft Lubing nog een ander systeem beschikbaar. Dit systeem werkt via evaporatieve koeling de lucht wordt door vochtige papieren pads de stal in gezogen. Het systeem wordt +/- 50cm uit de wand van de stal geplaatst, in de wand van de stal bevinden zicht diverse luchtinlaatventielen. De pads worden doormiddel van een pomp continu nat gehouden, het waterniveau wordt geregeld doormiddel van een vlotter. De bestaande ventilatie in de stal zorgt ervoor dat de warme lucht van buiten door deze pads moet. Als de lucht door de pads gaat zal deze vocht opnemen en daardoor afkoelen. Deze koelere lucht stroom wordt de inlaatventielen geregeld. Doordat de lucht een maximale hoeveelheid vocht kan bevatten is er geen risico op neerslag van water in de stal. Het is daarmee een zeer bedrijfszeker systeem met maximale koeling en minimaal risico. Onder de juiste omstandigheden is koeling met wel 12 graden mogelijk.  

Voordelen van padkoeling                                                

Hoge bedrijfszekerheid                                                               

Eenvoudig te gebruiken                                                               

Meest effectieve systeem

Meer info over padkoeling

Nieuw!

Naast de vaste opstelling van de padkoeling heeft Komptech Sambeek nu ook een mobiele opstelling. Doormiddel van zwenkwielen en palletlepel gaten in het frame, is deze eenvoudig te plaatsen in de deuropening of de voorruimte van de stal.

De werking is precies het zelfde als bij de vaste opstelling. De bestaande ventilatoren trekken de inkomende lucht door de padkoeling heen. Doordat de pads worden bevochtigd koelt de inkomende lucht en ontstaat een aangenaam klimaat in de stal.

Voordelen:

Eenvoudig te verplaatsen – lange levensduur – goedkope en efficiënte koeling

Blue Breeze mobiele koelventilator

Komptech Sambeek biedt naast de bovenstaande oplossingen van Lubing ook nog een eigen mobiele koelventilator aan. Deze staat bekend onder de naam Blue Breeze en gebruikt dezelfde principes als de padkoeling alleen dan in een mobiele ventilator. 

Met een koelventilator is het mogelijk om snel en effectief verkoeling te brengen in een grote ruimte, zoals in veestallen. De warme lucht wordt door vochtige ‘pads’ gezogen, waarna er gekoelde lucht de ruimte in wordt geblazen. Een koelventilator maakt onder de juiste omstandigheden koeling in veestallen mogelijk tot wel 10 graden. Voor het aansluiten van de koeling is enkel een stroomaansluiting en wateraansluiting nodig. Is er iets defect, dan kun je dit onderdeel eenvoudig weer vervangen. De uit RVS-gefabriceerde unit is eenvoudig verrijdbaar en de pads zijn verwisselbaar. De koelunit is leverbaar in 2 versies: 20.000 m³/uur en 40.000 m³/uur capaciteit. Je bedient de koelventilator eenvoudig. Je zet de ventilator aan door middel van een knop, waarna de pomp wordt geactiveerd en het proces van verkoeling start. De luchtstroom kan via twee sets lamellen worden gestuurd. De horizontale lamellen kunnen individueel worden gericht met de hand en de verticale lamellen kunnen zowel op automatische zwenking als op stil worden gezet, met één druk op de knop. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de onderste lamellen naar boven te richten, zodat het stof dat voor de machine ligt niet wordt weggeblazen.

Voordelen van Blue Breeze

  • Bestemd voor alle soorten pluimvee
  • Productieresultaten blijven op peil
  • Behoud van voer- en wateropname
  • Geen hittestress
  • Aangenaam klimaat in de stal
  • Voordelige koeloplossing

De tabel hiernaast geeft een overzicht van de mogelijke koelcapaciteit van de koelventilator in de veestallen. De effectiviteit van de ventilator is het grootste bij een hoge temperatuur en een lage relatieve luchtvochtigheid. In de tabel zie je in hoeverre de temperatuur wordt verlaagd. Deze waarden gelden echter alleen wanneer de capaciteit van de machine toereikend is voor de ruimte. Deze waarden kunnen worden onderbouwd door jarenlange ervaring met dit type koeling. 

Pre order mogelijkheden 2021

Op dit moment zijn wij bezig met de ontwikkeling van de koelers voor 2021. Ten opzichte van de huidige versie zitten daar enkele kleine veranderingen in. De basis en de specificaties blijven gelijk. in 2020 hebben we een pre order opzet gehad waarbij we voor het seizoen een zeer scherpe prijs aanbieden aan klanten bij een vooruitbestelling. Zodoende hebben klanten zekerheid van voorraad/levering en geldt voor Komptech dat we een betere inschatting kunnen maken van productievolume. Dit zijn we voor de 2021 versie wederom van plan te gaan doen. De details voor wat betreft de exacte prijsstelling en pre order opties kunnen we op korte termijn communiceren. 

Benieuwd naar de mogelijkheden op uw bedrijf? Neem contact op met onze vertegenwoordiger:

Mathieu Duvekot +31 (0) 683 102 713

en we houden u op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Meer info over Blue Breeze

Service, onderhoud en verkoop

Komptech Sambeek helpt u niet alleen graag met de verkoop van de producten en systemen van Lubing. Wij verrichten ook het onderhoud en leveren de service. We helpen u graag met de keuze van het juiste systeem en we zorgen ervoor dat het gekozen systeem bij u goed draait en van onderhoud voorzien wordt. Bovenstaande informatie is een beknopte weergave van de verschillen en overeenkomsten tussen de systemen. Wanneer u interesse hebt in het aanleggen van een koeling systeem in uw stal dan helpen we u graag bij de keuze welk systeem het beste past. We maken graag vrijblijvend een afspraak met een vertegenwoordiger of we maken vrijblijvend een offerte. 

Neem contact op met Komptech Sambeek